Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2009

Δέος και Θλίψη. Ενθύμηση μιας εποχής και μιας αισθητικής αντίληψης πολύ πιο αρχιτεκτονημένης. Καλύτερης ή χειρότερης από τη σημερινή δεν το γνωρίζω. Πάντως σαφώς πιο συνεπούς και συνειδητής.



Περισσότερα στο Σ5...

Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2009

Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2009

Panopticon, Λάμπρου Κ. - Τσιλιμπάρης Δ.

.panopticon

"Morals reformed— health preserved — industry invigorated — instruction diffused — public burthens lightened — Economy seated, as it were, upon a rock — the gordian knot of the poor law not cut, but untied — all by a simple idea in Architecture!

(Jeremy Bentham. panopticon. In Miran Bozovic (ed.),
The Panopticon Writings, London: Verso, 1995, 29-95.)



Το Πανοπτικό είναι ένας τύπος κτιρίου-φυλακής που σχεδιάστηκε από τον Άγγλο φιλόσοφο και κοινωνιολόγο Jeremy Bentham το 1785. Η ιδέα του σχεδιασμού επιτρέπει την συνεχή επίβλεψη (-opticon) όλων ( pan-) των κρατουμένων.

Η αρχή του διαχωρισμού του χώρου σε ατομικά κελιά εφαρμόζεται για πρώτη φορά στη φυλακή του Ghent το 1775. Η πρώτη, ωστόσο, ολοκληρωμένη αρχιτεκτονική έκφραση των πειθαρχικών μεθόδων και τακτικών είναι το Πανοπτικό του Jeremy Bentham[1], το οποίο παρουσιάστηκε στο κοινό το 1791.


Το Πανοπτικό μπορεί να χρησιμοποιηθεί «[…] χωρίς εξαίρεση, σε όλες τις εγκαταστάσεις στις οποίες ένας αριθμός ανθρώπων θα τεθεί υπό επιτήρηση σε έναν χώρο όχι πολύ μεγάλο για να καλυφθεί από κτήρια. Όσο διαφορετικός ή αντίθετος και να είναι ο σκοπός: είτε για να τιμωρηθούν οι αδιόρθωτοι, να φυλαχθούν οι άφρονες, να αναμορφωθούν οι φαύλοι, να επιβεβαιωθούν οι ύποπτοι, να εργαστούν οι άεργοι, να διατηρηθούν οι αβοήθητοι, να περιθαλπτούν οι άρρωστοι, είτε για να διδαχθούν οι πρόθυμοι σε κάθε κλάδο της βιομηχανίας, ή να εκπαιδευτεί η ανερχομένη γενιά στο δρόμο της εκπαίδευσης: με μια λέξη, είτε να εφαρμοστεί στους αιώνιους φυλακισμένους στο δωμάτιο του θανάτου είτε στους προφυλακισμένους που περιμένουν τη δίκη είτε σε αναμορφωτήρια είτε σε κάτεργα είτε σε βιοτεχνίες είτε σε τρελοκομεία, είτε σε νοσοκομεία είτε σε σχολεία»[2].







Μία πολύ απλή (φαινομενικά) αρχιτεκτονική λύση δίνει την απάντηση στο ζήτημα της επιτήρησης. Πρόκειται για ένα κυλινδρικό οικοδόμημα, στην περιφέρεια του οποίου τοποθετούνται τα κελιά των τροφίμων (των ασθενών, των εργατών, των μαθητών και οποιουδήποτε άλλου επιτηρούμενου ατόμου), ενώ στο κέντρο του βρίσκεται ο πύργος των επιτηρητών, ο οποίος διαθέτει μεγάλα παράθυρα που βλέπουν προς τα κελιά. Τα κελιά, ωστόσο, δε μοιάζουν με τα παραδοσιακά μπουντρούμια. Διαθέτουν δύο παράθυρα, ένα εσωτερικό κι ένα εξωτερικό. Το εσωτερικό αντιστοιχεί σε ένα από τα παράθυρα του πύργου ενώ το εξωτερικό αφήνει το φως να διαπεράσει το κελί. Παράλληλα, ο κεντρικός πύργος ελέγχου διαθέτει, πέρα από τα σκίαστρα στα παράθυρα, και διαχωριστικά στο εσωτερικό του τέτοια, ώστε να μην προδίδουν την παρουσία του επιτηρητή. Με άλλα λόγια, Το κελί διακρίνεται από πλήρη διαφάνεια ενώ ο πύργος ελέγχου από πλήρη συσκότιση. Ο επιτηρούμενος δε γνωρίζει πότε επιτηρείται.

Ο κρατούμενος στο Πανοπτικό είναι πάντα «…αντικείμενο μιας πληροφόρησης αλλά ποτέ υποκείμενο μιας επικοινωνίας»[3]. Καταρχάς, είναι μόνιμα ορατός και τοποθετημένος ακριβώς απέναντι από τον επιτηρητή, κάτι που επιτρέπει την αδιάκοπη παρακολούθηση και την άμεση αναγνώρισή του. Ταυτόχρονα, η αξονική τοποθέτηση του κελιού σε συνδυασμό με τους πλάγιους τοίχους του εμποδίζουν κάθε πλάγια ορατότητα από το εσωτερικό του. «Από την άποψη του φύλακα, το πλήθος αντικαθίσταται από μια πολλαπλότητα αριθμήσιμη και ελέγξιμη· από την άποψη των κρατουμένων, από μια μοναξιά εγκάθειρκτη και επιτηρούμενη»[4]




Η αδιαφάνεια του πύργου ελέγχου έχει, όμως, άλλο σκοπό. Ο ίδιος ο Bentham υποστήριζε πως η εξουσία πρέπει να είναι ορατή και ανεξέλεγκτη[5] και το Πανοπτικό λειτουργεί ακριβώς έτσι. Ο κρατούμενος, αν και βλέπει διαρκώς το σημείο απ’ όπου παρακολουθείται, δεν μπορεί ποτέ να ξέρει αν πραγματικά συμβαίνει αυτό και πότε. Πρέπει, όμως, να είναι σίγουρος πως παρακολουθείται κάθε στιγμή. Ο κρατούμενος γίνεται με αυτόν τον τρόπο η βάση της ίδιας του της καθυπόταξης, επωμίζεται ο ίδιος τους καταναγκασμούς της εξουσίας και τους προσαρμόζει αυθόρμητα στον εαυτό του. Μέσα στο Πανοπτικό τα αποτελέσματα της επιτήρησης μονιμοποιούνται, είτε αυτή ασκείται συνεχώς είτε όχι. «…η τελειότητα της εξουσίας να τείνει στο να καθιστά περιττή τη συγκεκριμένη άσκησή της», γράφει ο Foucault. «…το αρχιτεκτονικό τούτο συγκρότημα να είναι μια μηχανή για την εγκαθίδρυση και τη στήριξη ενός είδους εξουσίας ανεξάρτητης από εκείνον που την ασκεί· κοντολογίς, οι κρατούμενοι να παγιδεύονται και να υφίστανται μιαν εξουσία της οποίας οι ίδιοι είναι οι φορείς»[6].




Το ακριβές σχέδιο του Bentham δεν υλοποιήθηκε ποτέ, χωρίς αυτό να σημαίνει πως η γενική του μορφή δε μελετήθηκε διεξοδικά σε Ευρώπη και Αμερική. Στην πρακτική του εφαρμογή παρουσιάστηκαν πολύ σοβαρά ελαττώματα. Η θεμελιώδης αρχή του, αυτή της διαφάνειας, δεν μπορούσε να εφαρμοστεί σε μία μεγάλη κλίμακα, αφού το ένα τρίτο των κελιών ήταν χωρίς ήλιο, με συνέπεια να μην υπάρχει καλή οπτική επαφή μεταξύ του κεντρικού πύργου ελέγχου και των κελιών[7]. Επιπλέον, ο εγκλεισμός δεν μπορούσε να γίνεται σε συνθήκες απομόνωσης, κάτι που κρίθηκε απαραίτητο για όλες σχεδόν τις φυλακές από το 19ο αιώνα και μετα.








[1] Η ιδέα του Πανοπτικού ανήκει στον αδελφό του Jeremy Bentham, Samuel, ο οποίος σκόπευε αρχικά να την εφαρμόσει σε μεγάλα εργαστήρια και βιοτεχνίες. Ο Jeremy Bentham έδωσε μορφή στην ιδέα του αδελφού του, δημιουργώντας παραλλαγές του ίδιου κτηρίου και δημοσιεύοντάς τις στο βιβλίο του Panopticon: or, the Inspection-House το 1787. Το βιβλίο κυκλοφορεί ακόμα από διάφορους εκδοτικούς οίκους.

[2] J. Bentham, σελ 40

[3] Michel Foucault, Επιτήρηση και τιμωρία. Η γέννηση της φυλακής, Εκδόσεις Ράππα, Αθήνα 1989, σελ. 265

[4] Michel Foucault, Επιτήρηση και τιμωρία. Η γέννηση της φυλακής, Εκδόσεις Ράππα, Αθήνα 1989, σελ. 266

[5] Michel Foucault, Επιτήρηση και τιμωρία. Η γέννηση της φυλακής, Εκδόσεις Ράππα, Αθήνα 1989, σελ. 266

[6] Michel Foucault, Επιτήρηση και τιμωρία. Η γέννηση της φυλακής, Εκδόσεις Ράππα, Αθήνα 1989, σελ. 266

[7] Winfried Reebs, Φυλακές και αρχιτεκτονική, Α/μηχανία 1988, σελ. 22


Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2009

Louis-Εtienne Boullée_Cénotaphe à Newton






Δούκα Αννίτα_Μήλια-Αργείτη Κάτια

Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2009

Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2009

Oυαν-ντει-γουορκσοπ Bill Rea and the Montana Kids

Αγαπητοί συνάδελφοι,
αύριο σας περιμένω όλους στο ουαν-ντει-γουορκσοπ με τα μοντανα-κιντς.

Ο χρόνος και ο τόπος συνάντησης έχει επιτέλους οριστικοποιηθεί.
Θα βρεθούμε στη στοά του Αττάλου στόν αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Αθηναϊκής Αγοράς στις 10 το πρωί.
Η στοά του Αττάλου είναι πίσω από τον σταθμό του μετρό στο Μοναστηράκι και η είσοδος του αρχαιολογικού χώρου είναι από την οδό Αδριανού. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στους συννημένους χάρτες.

Θεωρώ αυτονόητο ότι πρέπει να είμαστε στην ώρα μας εκεί.
Εαν παρελπίδα κανείς χαθεί ή για οποιοδήποτε άλλο λόγο, μη διστάσετε να με πάρετε στο κινητό μου (6974732947).

Σας υπενθιμίζω ότι θα πρέπει να είστε προετοιμασμένοι να περάσετε την ημέρα έξω. Η ημέρα αύριο πρόκειται να είναι σχεδόν ανοιξιάτικη οπότε δεν υπάρχει φόβος κρύου, αλλά καθώς αυτό είναι υποκειμενικό πάρτε τα μέτρα σας.
Περιμένω να έχετε μαζί σας πινακίδες Α3 και γραφική ύλη της αρεσκίας σας. Ξεσκονίστε λοιπόν τα συρτάρια σας και φέρτε μολύβια, τέμπερες ή όποιο άλλο φυσικό μέσο γραφής σας γουστάρει, με το οποίο όμως να αισθάνεστε ήδη άνετα (καλό πάντως είναι να έχετε τουλάχιστον μολύβι και κανένα μαύρο πενάκι ή μαρκαδοράκι).

Θα είχε ενδιαφέρον να βγάζετε φωτογραφίες της διαδικασίας του γουορκσοπ με τις ψηφιακές μας μηχανές (κινητα κτλ) τις οποίες προτείνω να συγκεντρώσουμε και να εκθέσουμε στη συνέχεια στη σχολή μας στην Πάτρα.

Το πιο σημαντικό είναι να φέρετε μαζί σας πολύ καλή διάθεση και θετική ενέργεια για να περάσουμε μια καταπληκτική ημέρα.


Λεωνίδας




__________________
Leonidas Koutsoumpos
Adjunct Lecturer
Department of Architectural Engineering
University of Patras
Greece

"But the critical pens never cease to flow,
for they have lost control of them
and instead of directing them are directed by them."

Nietzsche, Friedrich. Untimely Meditations, (1983) p. 87







Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2009

Galvani house extension by Christian Pottgiesser - architecturepossibles



Παρίσι, Γαλλία

Ομάδα εργασίας: Christian Pottgiesser (αρχιτέκτονας) , Alejandro Ratier (designer), Pascale Pottgiesser (καλλιτέχνης)
Joёl Betito (μηχανικός)

Σχεδιασμός επίπλων: Raphael Butin (αρχιτέκτονας)

Σχεδιάστηκε το 2002 και εκτελέστηκε το 2003

Τετραγωνικά: 140 τμ. επέκταση, 40τμ. είσοδος και χειμερινή αυλή, 160 τμ. ταράτσες και  160 τμ. το υπάρχον κτήριο.

Μετά από μελέτη, αποκρυπτογραφήθηκε ο παρισινός  οικοδομικός κώδικας και το κτήριο με σεβασμό στην υπάρχουσα ορθολογική παραδοσιακή αρχιτεκτονική της περιοχής, επαναδιατυπώνει ένα δικό του ορθολογικό αρχιτεκτονικό λεξιλόγιο.
Η επέκταση αυτή λαμβάνει χώρα σε μια πόλη με πολύ μεγάλη και βαθιά σχέση με την ιστορία και την τέχνη. Περιβάλλεται από όλες τις πλευρές από νεοκλασικά κτήρια. Έτσι, η ήδη υπάρχουσα μικρή μονοκατοικία ήταν αναγκαίο να επεκταθεί προς την πίσω αυλή έτσι ώστε να χωρέσει 7 άτομα. Το les “parks et jardins”, οι υπάρχοντες κανονισμοί του κτηρίου και ο ιδιοκτήτης επέμειναν στο να διατηρηθεί μέσα στα πλαίσια σχεδιασμού, ο κήπος στο επίπεδο του δρόμου. Η θέα προς το παλαιότερο κτίσμα δεν θα χανόταν ενώ, ένας χώρος στάθμευσης και μια είσοδος τοποθετήθηκαν στο όριο με το δρόμο. Επιτρεπόταν μόνο το επίπεδο του δρόμου (ισόγειο) και άλλος ένας όροφος σε ύψος.


Ο ιδιοκτήτης επιθυμούσε έξι χώρους που θα ονομάζονταν ανάλογα με τη δραστηριότητα που θα φιλοξενούσαν, είσοδος/μαγειρική/φαγητό/φως, φιλοξενία/ιδιωτικότητα/φως/κήπος, βλέποντας ταινίες με φίλους, αυτοκίνητο.
Ο αστικός κήπος υπηρετεί ως η πάνω και εξωτερική επιδερμίδα της μπετονένιας επιφάνειας που στεγάζει την κουζίνα τη τραπεζαρία και το γκαράζ.

Τις σκάλες δημιουρούν κατασκευές που μοιάζουν με μεγάλες καμινάδες που δεν ακουμπούν όμως στο πάτωμα.
  Από το δρόμο το κτήριο «κρύβει» τα δρώμενα του εσωτερικού και του κήπου του. Βλέπουμε μόνο μια βαριά ορθογώνια μάζα από πέτρα Noyon κομμένη με το χέρι, να υψώνεται πάνω από το οικόπεδο και από κάτω, μια γυάλινη επιφάνεια που την διαπερνά μια λεμονιά, εκεί είναι και ο χειμερινός κήπος του σπιτιού. Στον όροφο υπάρχει ο ξενώνας των 37 τμ. απομονωμένος για περισσότερη ιδιωτικότητα. Στο επίπεδο του δρόμου υπάρχει μια κεκλιμένη επιφάνεια που καμουφλάρει την είσοδο σε ένα υπόγειο γκαράζ.


Στο εσωτερικό, η αντίθεση στις υφές και τα έντονα χρώματα προκαλούν ευχάριστα τις αισθήσεις, αυτός ήταν άλλωστε και ο σκοπός των σχεδιαστών.
  Story and design:


Στις αρχές του περασμένου αιώνα ο αρχιτέκτονας κατάφερε να αποκτήσει το οικόπεδο της επέκτασης στα όρια ακριβώς του κτηρίου που είχε σχεδιάσει. Ένα στενό κομμάτι, 8 μέτρων, γης. Στο πίσω μέρος αυτού σχεδίασε ένα μικρό σπιτάκι για την ερωμένη του.
Για να διατηρηθούν οι χώροι και οι θέες της κατοικίας εφάρμοσε νόμο που δεν επιτρέπει το κτίσιμο κτηρίων πάνω από ισόγειο +1 και απαγορεύει την οπισθοχώρηση της όψης πάνω από 5,4 μέτρα από τα όρια του δρόμου, στην γύρω περιοχή.
Το οικόπεδο και το παλιό σπίτι με μια επέκταση στο υπόγειο, το αγόρασε μια οικογένεια με 5 παιδιά και έθεσε ως όρο να διατηρηθεί ο κήπος και τα 2 δέντρα που υπήρχαν σε αυτόν.
Έτσι, δημιουργήθηκε μια ενισχυμένη μπετονένια, κυματοειδής επιφάνεια κάτω από την οποία ενώθηκαν το παλιό με το νέο υπόγειο. Αυτό φωτίζεται από ένα patio με διάφανη επιδερμίδα και έναν φωταγωγό στο μπροστινό τμήμα του οικοπέδου.


Αποστόλου Φανή / Χατζηνικόλα Βανέσσα

Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2009


Ο τέμνων ηδονοβλεψίας.

Το κενό ιδωμένο ως χαρτί, ο ακάλυπτος του οικοδομικού τετραγώνου ως αντικείμενο επανασχεδιασμού. Επιχείρηση τομών-χωρικών συσχετισμών ιδιωτικότητας και προσβολής της τελευταίας.

Τα φώτα πέφτουν, η πόλη αρχίζει να κοιμάται στις πίσω όψεις τις, οι έσχατες στιγμές των καθημερινοτήτων γίνονται πιο φανερές από όλες τις άλλες, το τεχνητό φως τις προβάλει στον μπερντέ της σκοτεινής πόλης. Ο ακάλυπτος ξανανιώνει ψηλά. Εκεί όπου μάτια εξερευνούν τα φώτα και τα μυστικά που τα τελευταία προδίδουν. Τα πλακάκια της κουζίνας και ένα γεροντάκι να βλέπει τηλεόραση, αλλά και το μπάνιο και μια κοπέλα να περιεργάζεται το πρόσωπό της στον καθρέφτη. Στο μπαλκόνι απέναντι, ένα σκυλί μπαινοβγαίνει στο διαμέρισμα και 2 σκιές αχνοφαίνονται πίσω από την κουρτίνα.
Εκτός από την ποιητική διάσταση που έχουν αυτές οι παρατηρήσεις εμπεριέχουν απρόσμενα και μια αρχιτεκτονική. Το σώμα ως ο τέμνων μηχανισμός διαμορφώνει ένα κτήριο φάντασμα. Το κτήριο οπτικών λοιπόν (ας το βαπτίσουμε εξαρχής) είναι αυτό που παρεμβάλλεται ανάμεσα στα άλλα, είναι άϋλο, αόρατο, ασύλληπτο και σχεδιάζεται την στιγμή της παρατήρησης από τον παρατηρητή. Τα εργαλεία του σχεδιασμού είναι τα μάτια και οι κινήσεις του σώματος, μεγαλύτερες ή μικρότερες, σε σχέση με τα φυσικά όρια του πεδίου του πομπού, αλλά και τα χαρακτηριστικά του πεδίου του δέκτη της εκάστοτε παρατήρησης.
Το ‘κτήριο’ αυτό όπως προφανώς αντιληφθήκατε δεν είναι κάτι άλλο από την ενσάρκωση μιας τομής. Όρια δημιουργούνται, οπτικές κατευθύνονται ο παρατηρητής προσπαθεί να εισβάλει βαθύτερα στον παρατηρούμενο, συνάμα δε επιδιώκει να ελαχιστοποιήσει το αποτύπωμά του στον μπερντέ της σκοτεινής πόλης, συνυπολογίζοντας κάθε στιγμή τις περιβάλλουσες συνθήκες του φωτός. Δημιουργούνται άϋλοι συσχετισμοί απόκρυψης-εμφάνισης οι οποίοι χρησιμοποιούν υλικά όρια. Η κουρτίνα, ο τοίχος, οι γρίλιες του πατζουριού, το στηθαίο του εξώστη, αλλά και βαθύτερα στοιχεία στο πεδίο όπως η βιβλιοθήκη, το κρεβάτι, το καλοριφέρ. Στο πεδίο της τομής μας καθετί τοποθετείται με ιερή τάξη, ανάλογα κάθε φορά τη σχέση του με το μέγεθος του παρατηρητή, την διαπερατότητά του αλλά και τις ικανότητες ευπλασίας του κατά την διάρκεια μιας παρατήρησης με αρκετές φορές μεταβαλλόμενης θέσης θέμα. Τα στατικά αντικείμενα-όρια γίνονται εργαλεία χρήσιμα μόνο και αυστηρά με τις κίνησεις του παρατηρητή. Ο νους του προστάζει σε ελάχιστους χρόνους ποιο είναι το θέμα, ποια η ανάγκη ιδιωτικότητας, ποιες οι κυρώσεις έκθεσης σε ανοικτό πεδίο και άμεσα εντοπίζει το χώρο και αρχίζει να κινείται με βάση αυτόν και τα φυσικά χαρακτηριστικά του.
Οι προθέσεις τις περισσότερες φορές μόνο ουδέτερες θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν. Πρόκειται εξάλλου για μια φυσική διεργασία που όλοι ασυνείδητα έχουμε κάνει αρκετές φορές. Διατηρεί πάντως το μυστηριώδες μιας διαδικασίας η οποία σύμφωνα με τα προλεχθέντα μάλλον ως μια διαδικασία ζωντανής τομής θα μπορούσε να χαρακτηριστεί. Ενδιαφέρον εκτιμώ εν κατακλείδι θα είχε να εντοπίσει κανείς διαφορετικές συνθήκες αυτής της παρατήρησης, συνδεδεμένες εξάλλου με τύπους αστικών ή και μη περιβαλλόντων (φυσικών πεδίων), και να αρχίσει αντίστροφα να σχεδιάζει νέα όρια πάνω στα υπάρχοντα εντείνοντας ή απορρίπτοντας την υφιστάμενη σε κάθε περίπτωση ροπή παρατηρήσεων από ηδονοβλεψίες, λοιπούς αλλά και αρχιτέκτονες ενδιαφερόμενους να τμήσουν μια στην ουσία καθημερινή κατάσταση.

Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2009

ΠΡΩΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ WALLS



Tην Τετάρτη 4 Νοεμβρίου (αυτή δηλαδή την Τετάρτη) θα γίνει η πρώτη συνάντηση στο κτίριο του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Νομού Αχαίας με τα παιδιά που θέλουν να συμμετέχουν στην τελική φάση της διοργάνωσης της έκθεσης WALLS.

Η διεύθυνση του κτιρίου είναι Τριών Ναυάρχων 40, 2ος όροφος.
Η συνάντηση θα γίνει στις 14.00.

Σας υπενθυμίζω ότι για δήλωση ενδιαφέροντος και περαιτέρω πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνήστε με τη Λυδία Χατζηιακώβου στο 2310 22 46 26, ArtBOX.gr.

Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2009

Αυτή την Τρίτη ταινία 6μμ + Παρουσίαση + Montana Kids

Αγαπητοί συνάδελφοι,
Στην επόμενη επίσημη συνάντησή μας θα έχουμε παρουσίαση των κτιρίων τα οποία μελετάτε. Η παρουσίαση αυτή θα περιλαμβάνει φωτογραφίες του κτιρίου, σχέδια (κατόψεις όψεις) και κυρίως το σχέδιο της τομής στο οποίο πρόκειτε να κόψετε το κτίριο. Εάν δεν έχετε βρεί την τομή του κτιρίου οφείλετε να έχετε στήσει το σχέδιο της τομής μόνοι σας, έστω και σκαριφιματικά.

Καθώς αυτή τη βδομάδα είναι εθνική εορτή και δεν θα γίνουν μαθήματα, η παρουσίαση αυτή θα λάβει χώρα την επόμενη εβδομάδα (Τρίτη 3 Νοεμβρίου).
Όπως είχαμε πεί και στο τελευταίο μάθημα, αυτή την Τρίτη 27 Οκτωβρίου, θα μαζευτούμε για να δούμε ταινία. Προτείνω λοιπόν να βρεθούμε στις 6 το απόγευμα στο Σ5. Θα έχω φέρει εγώ μια ταινία, άλλα μπορείτε να φέρετε και εσείς κάποιες και να διαλέξουμε επι τόπου. Επίσης αφήνω ανοιχτή την δυνατότητα να βγούμε για ποτάκι μετά την ταινία και (ίσως) να πάμε την άλλη μέρα στην παρέλαση.

Τέλος σας ενημερώνω ότι βρίσκομαι σε στενή συνεργασία με τον Bill Rea and the Montana Kids. Έχουμε οριστικοποιήσει την ημέρα της συνάστησής μας για την Πέμπτη 19 Νοεμβρίου, για την οποία θα πρέπει να κανονίσετε να είστε στην Αθήνα από νωρίς το πρωί μέχρι το βράδυ. Αυτό που θα κάνουμε είναι ένα one-day-project στο οποίο θα χωριστείτε σε mixed ομαδες με τα παιδία από την Montana. Το θέμα του project το κρατάμε κρυφό μέχρι την μέρα εκίνησης. Περισσότερα από κοντά...

Ελπίζω να σας δω όλους την Τρίτη στις 6μμ για ταινία.

Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2009

Βοήθεια στο στήσιμο των WALL'S


Ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Νομού διοργανώνει στην Πάτρα, από τις 21 Νοεμβρίου μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου του 2009, την 6η Πανελλήνια Έκθεση Αρχιτεκτονικού Έργου με θέμα WALLS.

Η ομάδα διοργάνωσης της έκθεσης αποτελείται από μέλη του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Νομού Αχαΐας, των οποίων η συμμετοχή είναι εθελοντική. Οι εργασίες διοργάνωσης της έκθεσης ξεκίνησαν από τον Ιανουάριο του 2007 και διαρκούν μέχρι σήμερα και φυσικά μέχρι και το πέρας της έκθεσης το Δεκέμβριο.

Για την επιτυχή έκβαση της δράσης είναι απαραίτητη η ενίσχυση της οργανωτικής επιτροπής από αρχιτέκτονες που επιθυμούν να συμμετάσχουν στην τελική και πιο κρίσιμη φάση της διοργάνωσης.

Η οργανωτική επιτροπή προτίθεται να συστήσει ομάδα υποστήριξης που θα αναλάβει τμήματα της διοργάνωσης της έκθεσης που αφορούν τα εξής:

-Επιμέλεια της συνοπτικής παρουσίασης του συνόλου των αρχιτεκτονικών έργων που υποβλήθηκαν σε κρίση. Πρόκειται για 234 συμμετοχές εκ των οποίων η εξαμελής επιτροπή αξιολόγησης (Γεωργιάδης, Μπάρλας, Σπανομαρίδης, Τεντοκάλλη, Τουρνικιώτης Τραβασάρος) επέλεξε προς έκθεση 77 έργα. Το σύνολο των 234 έργων θα εκτεθεί συνοπτικά σε χώρο της έκθεσης.

-Υποστήριξη της ομάδας σχεδιασμού της έκθεσης κατά τη φάση κατασκευής του εκθεσιακού χώρου (επίβλεψη και συντονισμός συνεργείων).

-Συντονισμός των υποστηρικτικών δράσεων της έκθεσης (αίθουσες, στήσιμο μηχανολογικού εξοπλισμού, συντονισμός εκδηλώσεων, έλεγχος catering).

-Φύλαξη του εκθεσιακού χώρου, υποδοχή επισκεπτών, καταγραφή στοιχείων επισκεπτών.

-Ενέργειες υποδοχής των συμμετεχόντων και των επισκεπτών (κλείσιμο ξενοδοχείων, εισιτήρια προς και από Πάτρα, μετάβαση στο χώρο της έκθεσης, υποδοχή επισκεπτών και τιμώμενων προσκεκλημένων).

Θεωρούμε πως η συμμετοχή στην τελική φάση της διοργάνωσης της έκθεσης WALLS θα είναι μια ενδιαφέρουσα εμπειρία. Πέρα από μια ευκαιρία γνωριμίας με αρχιτέκτονες από όλη την Ελλάδα και την επαφή από πολύ κοντά με σημαντικά έργα αρχιτεκτονικής των τελευταίων 5 ετών οι συμμετέχοντες θα αποκτήσουν την εμπειρία του συντονισμού και της λειτουργίας μιας μεγάλης διοργάνωσης. Η συνεργασία του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων με την ArtBOX.gr που έχει από το 1999 προσανατολισμό στο σχεδιασμό και την παραγωγή, το συντονισμό και την επιμέλεια εκθέσεων και εκδηλώσεων σύγχρονης τέχνης και που υποστηρίζει την φετινή διοργάνωση θα λειτουργήσει επίσης ως μια ενδιαφέρουσα εμπειρία γνωριμίας με το θεσμό των εκθέσεων.

Η οργανωτική επιτροπή & η ArtBOX.gr

Για δήλωση ενδιαφέροντος και περαιτέρω πληροφορίες, παρακαλώ επικοινωνήστε με τη Λυδία Χατζηιακώβου στο 2310 22 46 26, ArtBOX.gr.

Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2009

Bill Rea and the Montana Kids





Αγαπητοί συνάδελφοι,
Όπως σας είχα υποσχεθεί, κανονίζουμε μια πολιτισμική ανταλαγή με μια ομάδα φοιτητών από την αρχιτεκτονική σχολή της Μοντάνα (ΗΠΑ). http://www.arch.montana.edu/index.htm Όπως μπορείτε να δείτε και από το συνημένο email The Montana Kids θα βρίσκονται στην Αθήνα στις 24-25 Οκτωβρίου και στις 16-20 Νοεμβρίου.
Παρακαλώ πολύ απαντήστε μου όσο το δυνατόν πιο σύντομα, ποιά βδομάδα/ημερομηνία θα σας βόλευε καλύτερα προκειμένου να κανονίσουμε μια ΕλληνοΑμερικανική συνάντηση στην Αθήνα.
Ιδιαίτερα θα ήθελα να ξέρω αν την βδομάδα της 17Νοεμβρίου πρόκειτε να λείπετε για εκπαιδευτική εκδρομή σύμφωνα με το πρόγραμμα των μαθημάτων. Καθώς εκείνη τη βδομάδα θα χάσουμε το μάθημα λόγω επαναστατικής εορτής. Ίσως θα μπορούσαμε να το αναπληρώσουμε στην Αθήνα, με συμμετοχή στην πατροπαράδοτη πορεία και διαπολιτισμικές επαφές τρίτου τύπου.
Με εκτίμηση,


Λεωνίδας

ΥΓ. Σας ενημερώνω για άλλη μια φορά για τη λειτουργία του blog του μαθήματος που μπορείτε να βρείτε εδώ. http://anatomy-of-architectural-section.blogspot.com/
Περιμένω τη ενεργή συμμετοχή σας στη διαμόρφωσή του.


On Oct 2, 2009, at 11:28 PM, Rea, William wrote:
Hi Leonidas:
I've attached our itinerary here. Basically we will be in Athens on Oct 24,& 25th all day. And then again on our return November 16 thru November 20. We could get together with you any of those days that work with you and your students. Right now I have left those days open and we will fill in once I know if anything works for you. I'm assuming weekdays are better if your following an academic schedule (Are you on a Monday thru Friday schedule?). I don't want to impose on you and your students but I'm also very excited to have a richer experience in Athens.
I would love to make contact with you when we first get there but since it's on a weekend I'm not sure that works. Maybe the best thing would to meet on Nov 17.
From a sunny but cold Montana.


Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2009


Παράθεμα
«Τομές»: η φενάκη του πολιτικού λόγου
Tου Χρηστου Γιανναρα

(…)Το ουσιαστικό «τομή» παράγεται από το ρήμα «τέμνω». Τέμνω σημαίνει: σχίζω ή κόβω. Σχίζω για να διανοίξω, να φανερώσω και εντοπίσω τη βλάβη, τη σήψη, τη δυσλειτουργία οργανισμού ή οργάνου. Κόβω, αποκόπτω, αφαιρώ την αιτία της βλάβης, το χαλασμένο, μολυσμένο, σάπιο μέλος ή όργανο, για να αποκατασταθεί η ζωτική λειτουργία, η υγεία. Η λέξη «τομή» στην πολιτική χρησιμοποιείται με αναφορά σε ιατρικές κυρίως προσλαμβάνουσες.
Με καμιά γλωσσική λογική δεν μπορεί να ονομαστεί «τομή» η απλή διορθωτική παρέμβαση, η διαχειριστική «βελτίωση». Η τομή πονάει, έχει κόστος, συνεπάγεται διακινδύνευση, ενώ οι «βελτιώσεις» ρίχνουν απλώς στάχτη στα μάτια, έχουν «επικοινωνιακή» σκοπιμότητα: να μείνουν όλοι ευχαριστημένοι και ας σέρνεται η αρρώστια, η θανατηφόρα απειλή.
Οι «τομές» δεν ξεκινάνε από ευφυή επινοήματα διαχειριστών της εξουσίας. Ξεκινάνε όπως και οι αποφάσεις για εγχείριση: Πρέπει να πιστοποιηθεί η επικίνδυνη δυσλειτουργία, να διαγνωσθεί έγκυρα η αιτία, να βεβαιωθεί η αναποτελεσματικότητα της φαρμακευτικής αγωγής, να είναι σίγουρη η απειλή μόνιμης αναπηρίας ή θανάτου. Τότε αναλαμβάνεται το ρίσκο της «τομής». Κάθε επέμβαση με το νυστέρι συνεπάγεται κίνδυνο και πόνο, αλλά ο έμπειρος συνετός ζυγίζει τα ενδεχόμενα και επωμίζεται την ευθύνη της «τομής»(….)

Σχόλιο
Η αποσύνθεση του πολιτικού συστήματος κατά κοινή ομολογία, προβληματίζει το Χρήστο Γιανναρά λίγο πριν τις παρελθούσες πλέον εθνικές εκλογές. Ηα ναφορά του σε τομές που δεν γίνονται τον οδηγεί να προετοιμάσει το κυρίως σώμα του άρθρου του με μια σκιαγράφηση του όρου της τομής.
Το ενδιαφέρον που διακρίνεται εκτιμώ, σ’ αυτό το οξύμωρο για ένα μάθημα αρχιτεκτονικής κατά τα άλλα παράθεμα, είναι η αντίστροφη αντιληπτική διαδικασία της τομής. Πως εντοπίζει δηλαδή η τελευταία μια ή περισσότερες προβληματικές καταστάσεις, εκτελεί κατά συνέπεια μια ζωντανή διαδικασία ανάλυσης και λειτουργεί πλέον ως κανονιστικό εργαλείο για την ανάπτυξη ενός υγιούς σώματος στο μέλλον(στη αρχιτεκτονική σπανιότερα διευθετεί ζητήματα σε ζωντανό χρόνο).
Φανερώνεται εξάλλου η ριζικότατη φύση της τομής, η οποία, παραφράζοντας τα λόγια του Γιανναρά κάθε άλλο παρά εικόνα είναι. Χρονοβόρο και επίπονο διάγραμμα θα την χαρακτήριζα, διερεύνηση που επιβεβαιώνει την κατά Γιανναρά διακινδύνευση, αφού εντοπίζει-ξυπνά και καλείται να συγκεράσει αλληλοσυγκρουόμενα χωρικά δυναμικά πεδία. Η τομή είναι ο ζυγός που με χειρουργική λεπτομέρεια πολλές φορές, εξισορροπεί τα ασυμβίβαστα. Μια διαδικασία εξισορρόπησης που προδίδει και αποβάλλει το περιττό, εξορθολογεί το αφηρημένο και ενισχύει το εύρημα.
Η γνώση βέβαια κάθε φορά της αλληλουχίας δυναμικών πεδίων αλλά και των ευάλωτων σημείων ενός εκάστοτε συνόλου, προικονομούν τον εντοπισμό της τομής, την ανάγκη επαναλήψεων της διαδικασίας και ορίζουν το ορατό βάθος πεδίου πάνω στο επίπεδο προβολής που λειτουργεί ως interface προσέγγισης και αποκάλυψης συγκεκριμένων χωρικών ζητημάτων.
Αυθεντική δημοσίευση

Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2009

Η Σημασία της Φιλοσοφίας στην Αρχιτεκτονική Εκπαίδευση








Η σημασία της Φιλοσοφίας στην Αρχιτεκτονική Εκπαίδευση

10:30-12:15 Στρογγυλή Τράπεζα / ΑΙΘΟΥΣΑ Ι-10

Η Αρχιτεκτονική, το Κείµενο και η Γλώσσα

Προεδρεύων

Παναγιώτης Πάγκαλος (∆ρ.Αρχιτ., ∆ιδάσκων, Παν. Πατρών)

10:30-12:15 Στρογγυλή Τράπεζα / ΑΙΘΟΥΣΑ Ι-12

Η έννοια του Τόπου στη Φιλοσοφία και στην Αρχιτεκτονική

Προεδρεύουσα

Βασιλική Πετρίδου (Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Παν. Πατρών)

10:30

-

10:40

Ανέστης Παπαδάκης, Αρχιτέκτων

Γλώσσα και φιλοσοφία στην εκπαίδευση των αρχιτεκτόνων

Γιούλη Ράπτη,Επίκουρη Καθηγήτρια, ΕΜΠ

Θωµάς Συµεωνίδης, Υπ. ∆ιδάκτωρ ΕΜΠ

Οι φιλοσοφικές έννοιες της "Κατοίκησης’"και της "Μίµησης" στο

πεδίο της Αρχιτεκτονικής

10:40

-

10:50

Κωνσταντίνος E. Κεβεντσίδης, Αρχιτέκτων, Υπ. διδάκτωρ,

∆ιδάσκων, ∆ΠΘ

∆ιακειµενικότητα Αρχιτεκτονικής και Φιλοσοφίας. Προς µια

Αρχιτεκτονική Συνειδητότητα

Αλέξανδρος Τσίγκας, Phd, ∆ιδάσκων, Υπ. ∆ιδάκτωρ, ∆ΠΘ

Η σηµασία της φαινοµενολογίας στην αρχιτεκτονική της κατοικίας

και της πόλης σήµερα και στο µέλλον

10:50

-

11:00

Καλοµοίρα Ε. Πολυχρονοπούλου, ∆ρ. Φιλοσοφίας

Θεωρήσεις περί του κόσµου και αισθητική

Κωνστάντιος ∆ασκαλάκης, Αρχιτέκτων, ∆ιδάσκων, Παν.

Θεσσαλίας, Υπ. ∆ιδάκτωρ Φιλοσοφίας, Παν. Libre de Bruxelles

"∆είχνοντας" την προεπιστηµονική σχέση µε τον κόσµο: το

παράδειγµα του νεαρού Χάιντεγκερ

11:00

-

11:10

Αθανάσιος Σακελλαριάδης, Επίκουρος Καθηγητής, Παν. Ιωαννίνων

Ο "σκελετός του κόσµου" στο tractatus και η "µεταφορική"

βεβαιότητα

Κωνσταντίνος Μπουφινάς, Αρχιτέκτων, ΜΑ

Για την αναγκαιότητα µιας Φιλοσοφίας της Κατοίκησης

11:10

-

11:20

Αιµιλία Αθανασίου, Αρχιτέκτων, Υπ. ∆ιδάκτωρ ΕΜΠ

Το Αρχιτεκτονικό Επιχείρηµα και ο Χάρτης Αναπαράστασής του:

Νέοι εργαλειακοί µηχανισµοί της παραγωγής και ερµηνείας του

χώρου στην εκπαίδευση του αρχιτέκτονα

Φωτεινή Βασιλείου, Φυσικός, Υπ. ∆ιδάκτωρ ΕΜΠ

Φιλοσοφία και Αρχιτεκτονική Εκπαίδευση από τη σκοπιά της

Φαινοµενολογίας του Έντµουντ Χούσερλ

11:20

-

11:30

Gregorios Pharmakis, "To Πανεπιστήµιο", πληθυντικό πρόσωπο,

καλλιτέχνης, ανεξάρτητος επιµελητής

[Η αρχιτεκτονική:] συσσωρευτικός µηχανισµός γραφών

∆ήµητρα Χατζησάββα, Αρχιτέκτων, ∆ιδάσκουσα, ΑΠΘ, Παν.

Θεσσαλίας

Σχέσεις φιλοσοφίας και αρχιτεκτονικής µέσα από την έννοια του

τόπου - Ένα παράδειγµα αµοιβαίας διερεύνησης και γονιµοποίησης

11:30

12:15 Συζήτηση Συζήτηση

13:30-15:00 Στρογγυλή Τράπεζα / ΑΙΘΟΥΣΑ Ι-10

Φιλοσοφία και Αρχιτεκτονική Εκπαίδευση Ι

Προεδρεύων

Ηλίας Κωνσταντόπουλος (Αναπληρωτής Καθηγητής Παν. Πατρών)

13:30-15:00 Στρογγυλή Τράπεζα / ΑΙΘΟΥΣΑ Ι-12

Η Φιλοσοφική διάσταση στην Ιστορία της Αρχιτεκτονικής

Προεδρεύων

Πάνος Κούρος (Αναπληρωτής Καθηγητής Παν. Πατρών)

13:30

-

13:40

Ελένη Αµερικάνου, Επίκουρη Καθηγήτρια, ∆ΠΘ

Πάνος Εξαρχόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής, ∆ΠΘ

Φιλοσοφικά ερωτήµατα σε ένα µάθηµα αρχιτεκτονικής σύνθεσης

Χαρά Παπαδάτου-Γιαννοπούλου, Αρχιτέκτων

Αρχαία ελληνική Πόλις: Από τον Σόλωνα στον Ιππόδαµο. Το

φιλοσοφικό υπόβαθρο στην διαµόρφωση της πολεοδοµικης

συγκροτήσεώς της

13:40

-

13:50

Ρίβα Λάββα, Αρχιτέκτων

Ο Ντιντερό στο σχεδιαστήριο

Ειρήνη Φρεζάδου, Αρχιτέκτων-Πολεοδόµος

Η Αρχιτεκτονική στον 21ο αιώνα: από την καρτεσιανή λογική στην

ολιστική προσέγγιση

13:50

-

14:00

Ορέστης Κωνσταντάς, Αρχιτέκτων, Yπ. ∆ιδάκτωρ, Παν. Αθηνών

Αρχιτεκτονική και Καταστροφή

Σταύρος Αλιφραγκής,Αρχιτέκτων, Υπ. ∆ιδάκτωρ, Παν. Cambridge

Κινηµατογραφικές Αναπαραστάσεις Πόλεων στην Εκπαίδευση του

Αρχιτέκτονα: Μαρξιστικά Μοντέλα Ανάπτυξης της Ιδανικής Πόλης

µέσα από Θεωρίες του Μοντάζ

14:00

-

14:10

Ευπραξία Γιαννοπούλου, Αρχιτέκτων, DEA ETSAM

Μαδγαληνή Γρηγοριάδου, Αρχιτέκτων, Υπ. ∆ιδάκτωρ ETSAM

Χρίστος Ευθυµούδης, Αρχιτέκτων, Υπ. ∆ιδάκτωρ ∆ΠΘ

Ανθή Κοσµά, Αρχιτέκτων, DEA ETSAM

Κωνσταντίνος Μπουφινάς, Αρχιτέκτων, ΜΑ

Μαγδαληνή Χαµπάλογλου, Αρχιτέκτων

Αικατερίνη-Ευαγγελία Ψεγιαννάκη, Αρχιτέκτων, DEA ETSAM

Η φιλοσοφία ως ποιείν στην αρχιτεκτονική παιδεία

∆ηµήτρης Λουκόπουλος, Αρχιτέκτων, ∆ιδάσκων, ∆ΠΘ

Φιλοσοφία: "πυκνωτής" του χρόνου. Σταθερό-µεταβαλλόµενο,

παλαιό-νέο

14:10

-

14:20

Μαρία Βιδάλη, Αρχιτέκτων

Θεωρία και πράξη. Ο ρόλος της φιλοσοφίας στην κατανόηση και

ερµηνεία της αρχιτεκτονικής γλώσσας

Βασιλική Πετρίδου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Παν. Πατρών

Φιλοσοφικές απορίες και αρχιτεκτονικές βεβαιότητες

14:20

15:00 Συζήτηση Συζήτηση

Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΕΚΠΑΙ∆ΕΥΣΗ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 9 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2009

12:15-13:30 ∆ιάλειµµα - Γεύµα

15:00-15:30 ∆ιάλειµµα - Καφές

ΕΝΑΡΞΗ ΣΥΝΕ∆ΡΙΟΥ

15:30-17:15 Στρογγυλή Τράπεζα / ΑΙΘΟΥΣΑ Ι-10

Φιλοσοφία και Αρχιτεκτονική Εκπαίδευση ΙΙ

Προεδρεύων

Παύλος Λέφας (Καθηγητής, Παν. Πατρών)

15:30-17:15 Στρογγυλή Τράπεζα / ΑΙΘΟΥΣΑ Ι-12

Σύγχρονες Φιλοσοφικές Θεωρήσεις στην Αρχιτεκτονική

Προεδρεύουσα

Κατερίνα Λιάπη (Αναπληρωτρια Καθηγητήτρια Παν. Πατρών)

15:30

-

15:40

Γιάννης Γρηγοριάδης, Αρχιτέκτων

Η κριτική επανεξέταση των προγραµµατικών αιτηµάτων στη

διδασκαλία της Αρχιτεκτονικής σύνθεσης

Κωνσταντίνος Β. Πρώιµος, ∆ρ. Φιλοσοφίας, ∆ιδάσκων, ΕΑΠ

Σύστηµα και σκέψη. Έννοιες της αρχιτεκτονικής κατά την

αντιπαράθεση Peter Eisenman και Jacques Derrida

15:40

-

15:50

Στέλιος Γιαµαρέλος, Αρχιτέκτων, Master ΕΜΠ

Περί της σηµασίας της φιλοσοφίας στην αρχιτεκτονική εκπαίδευση.

Συνθήκες δυνατότητας µιας “θέας από το πουθενά” κατά τη

διαδικασία του σχεδιασµού

Ελένη Τάτλα, Επίκουρη Καθηγήτρια, ΤΕΙ Αθήνας

∆ιερεύνηση των αρχών της αρχιτεκτονικής δηµιουργίας στo πλαίσιο

της φιλοσοφίας της αποδόµησης του Jacques Derrida

15:50

-

16:00

Σάντρα Καλλιάγρα, Αρχιτέκτων, Υπ. ∆ιδάκτωρ ΑΠΘ

Αλέξιος Βανδώρος,Αρχιτέκτων, Υπ. ∆ιδάκτωρ ΑΠΘ

Μιχάλης Μαλινδρέτος, Αναπληρωτής Καθηγητής, ΑΠΘ

Η µη σηµασία της φιλοσοφίας στην αρχιτεκτονική εκπαίδευση

Ελένη Βλαχονάσιου, Αρχιτέκτων, Υπ. ∆ιδάκτωρ ΑΠΘ

Γραπτός λόγος και αρχιτεκτονικός σχεδιασµός µε ψηφιακά µέσα:

διαδροµές στη φιλοσοφία

16:00

-

16:10

Ιάκωβος Ποταµιάνος, Αναπληρωτής Καθηγητής, ΑΠΘ

Ο Ρόλος της Φιλοσοφίας στην Εκπαίδευση της Αρχιτεκτονικής Βάνα Τεντοκάλη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, ΑΠΘ

O τρόµος του Pascal

16:10

-

16:20

Τόνια Κατερίνη, Αρχιτέκτων

Από την Ουτοπία της Αρχιτεκτονικής εκπαίδευσης στον Τόπο του

Αρχιτεκτονικού έργου

Γιάννης Ορφανός, Αρχιτέκτων, Yπ. ∆ιδάκτωρ ΕΜΠ

Μηχανή Πολέµου και αρχιτεκτονική πολύπλοκων συµπεριφορών: η

φιλοσοφία ως µέσον πυροδότησης καινοτοµίας και κατανόησης

τεχνοπολιτικών δυνάµεων

16:20

-

16:30

Ντίνα Βαΐου, Καθηγήτρια, ΕΜΠ

Φεµινιστικές προσεγγίσεις για το χώρο και το σχεδιασµό

Σταύρος Σταυρίδης, Επίκουρος Καθηγητής, ΕΜΠ

Η "εικόνα-σκέψη" (Denkbild) ως εργαλείο ερµηνείας και σύλληψης

του σύγχρονου µητροπολιτικού χώρου

16:30

17:15 Συζήτηση Συζήτηση

Χαιρετισµοί

18:00

18:10 Σταύρος Α. Κουµπιάς, Καθηγητής, Πρύτανης Πανεπιστηµίου

Πατρών

18:00

18:20 Νικόλαος Σπύρου, Καθηγητής, Κοσµήτορας Πολυτεχνικής Σχολής

Πανεπιστηµίου Πατρών

18:20

18:30 Γεώργιος A. Πανέτσος, Καθηγητής, Πρόεδρος Τµήµατος

Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Πανεπιστηµίου Πατρών

18:30

18:40 Βασιλική Πετρίδου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Πανεπιστήµιο

Πατρών

Οµιλίες

18:40

19:10

∆ιονύσιος Ζήβας, Οµότιµος Καθηγητής ΕΜΠ, Πρόεδρος Ιδρύµατος

Μιχελή

Παναγιώτης Α. Μιχελής. Ο άνθρωπος και ο δάσκαλος

19:10

19:30 Μάρω Καρδαµίτση-Αδάµη, Καθηγήτρια, ΕΜΠ

Ο Π. Μιχελής διδάσκει φιλοσοφία στο ΕΜΠ

19:30

20:00

Γιάννης Τσιώµης, Καθηγητής,Ecoles d’Architecture, Γαλλία,

EHESS

∆εν χτίζουµε ιδεές και έννοιες αλλά χτίζουµε µε ιδέες και έννοιες.

20:00

20:30 Jeff Malpas, Καθηγητής, Παν. Τασµανίας

Η Αλήθεια στην Αρχιτεκτονική

20:30

21:00 Συζήτηση

17:15-18:00 ∆ιάλειµµα - Καφές

ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΝΑΡΞΗ ΣΥΝΕ∆ΡΙΟΥ 18:00-21:00 / ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ

10:00-11:15 Στρογγυλή Τράπεζα / ΑΙΘΟΥΣΑ Ι-10

Φιλοσοφία και Αρχιτεκτονική

Προεδρεύων

Βασίλης Γκανιάτσας (Αναπληρωτής Καθηγητής ΕΜΠ)

10:00-11:15 Στρογγυλή Τράπεζα / ΑΙΘΟΥΣΑ Ι-12

Η Φιλοσοφική διάσταση στην Αρχιτεκτονική διδασκαλία

Προεδρεύων

Παναγιώτης Τουρνικιώτης (Καθηγητής ΕΜΠ)

10:00

-

10:10

∆ήµητρα Κωνσταντοπούλου, Αρχιτέκτων, Υπ. ∆ιδάκτωρ UPC

Η αρχιτεκτονική µορφή κάτω από το πρίσµα της Φαινοµενολογίας

του χώρου και της Αισθητικής: Aldo van Eyck – Otto Friedrich

Bollnow

Νίκος Πατσαβός, Αρχιτέκτων, ∆ιδάσκων, Πολυτεχνείο Κρήτης

Η Αδύνατη Αρχιτεκτονική Episteme ως ∆υναµικό για την

Εκπαίδευση του Αρχιτέκτονα: εφαρµογές της αναλυτικής σκέψης

στο συνθετικό λόγο.

10:10

-

10:20

Ιωάννα Πρίφτη, Αρχιτέκτων, Master ΕΜΠ

Η πραγµάτωση του αρχιτεκτονικού έργου ως οντολογική σχέση. Η

εκπαίδευση του τρόπου µετοχής στη σχέση µέσα από το έργο

“Querini Stampalia” του αρχιτέκτονα Carlo Scarpa

Λεωνίδας Κουτσουµπός, ∆ρ. Αρχιτέκτων, ∆ιδάσκων, Παν. Πατρών

Το Άρρητο και η Χειρονοµία: ∆ιδάσκοντας Ηθική χωρίς Φιλοσοφία

10:20

-

10:30

Ιωσήφ ∆ουδωνής, Αρχιτέκτων, Υπ. ∆ιδάκτωρ ΕΜΠ

Από την τεχνική στην τέχνη. Η αναλογική προσέγγιση στην

διδασκαλία της αρχιτεκτονικής και χρήση της για την κατανόηση της

οντολογικής και στοιχειακής συγκρότησης του αρχιτεκτονικού έργου

Γεώργιος A. Πανέτσος,Καθηγητής, Παν. Πατρών

Σκέψεις για τη φιλοσοφία στην αρχιτεκτονική εκπαίδευση

10:30

-

10:40

Φαίη Ζήκα, Επίκουρη Καθηγήτρια, ΑΣΚΤ

Συνάντηση φιλοσοφίας και αρχιτεκτονικής στον κήπο Παναγιώτης Πάγκαλος, ∆ρ. Αρχιτέκτων, ∆ιδάσκων, Παν. Πατρών

Το Τρίγωνο

10:40

-

10:50

Ηλίας Κωνσταντόπουλος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Παν. Πατρών

Η Φιλοσοφική Καλύβα και η Αρχιτεκτονική της Πόλης Σπύρος Μούντριχας, Αρχιτέκτων, Υπ. ∆ιδάκτωρ ΕΜΠ

Η έννοια της αλήθειας στην αρχιτεκτονική εκπαίδευση

10:50

11:15 Συζήτηση Συζήτηση

11:15-11:30 ∆ιάλειµµα - Καφές

11:30-13:30 Ολοµέλεια / ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ

Συνάντηση Αρχιτεκτονικής και Φιλοσοφίας

Προεδρεύων

∆ηµήτρης Φατούρος (Οµότιµος Καθηγητής ΑΠΘ)

11:30

-

11:50

Stefano Catucci, Καθηγητής, Παν. Ρώµης La Sapienza

Σκεπτόµενοι µε την αρχιτεκτονική

11:50

-

12:10

Pippo Ciorra, Καθηγητής, Παν. Camerino

Μετά την Φιλοσοφία

12:10

-

12:30

Ζήσης Κοτιώνης, Καθηγητής, Παν. Θεσσαλίας

Φιλοσοφία και Πρακτικές της κατοίκησης: Ο περιστρεφόµενος πίθος

του ∆ιογένη και η κλιµατική αλλαγή

12:30-

12:50

Chris Younès, Καθηγήτρια, Ecole Nationale Supérieure d’

Architecture de Paris La Villette, École Spéciale d’ Architecture

Αρχιτεκτονική και Φιλοσοφία: µία γόνιµη σύγκρουση

12:50

13:30 Συζήτηση

13:30-15:00 ∆ιάλειµµα - Γεύµα

15:00-17:45 Ολοµέλεια / ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ

Φιλοσοφικές Έννοιες & Αρχιτεκτονικός Σχεδιασµός

Προεδρεύουσα

Αικατερίνη Καλέρη (Αναπλ. Καθηγήτρια, Πρόεδρος Τµ.Φιλοσοφίας,Παν. Πατρών)

15:00

-

15:20

Μυρτώ Κωσταροπούλου, ∆ρ. Αρχιτέκτων

Φιλοσοφική Ερµηνευτική και Αρχιτεκτονική Εκπαίδευση

15:20

-

15:40

Παναγιώτης Νούτσος, Καθηγητής, Παν. Ιωαννίνων

Η "αρχιτεκτονική" της κοινωνικής ζωής ή ποια φιλοσοφία συµβάλλει

στην εκπαίδευση αρχιτεκτόνων

15:40

-

16:00

Πάνος Κόκκορης, Αναπληρωτής Καθηγητής, ∆ΠΘ

Η σύλληψη του αρχιτεκτονήµατος: σκέψεις για µιαν εµπράγµατη

φιλοσοφία στην υπηρεσία της διδασκαλίας των αρχιτεκτονικών

συνθέσεων

16:00

-

16:20

Αριστείδης Μπαλτάς, Καθηγητής, ΕΜΠ

∆ιδάσκοντας φιλοσοφία σε σπουδαστές Αρχιτεκτονικής: ζητήµατα

νοηµατικής ασυµµετρίας

16:20

-

16:40

Μόρφω Παπανικολάου, Αρχιτέκτων

Μετά τον σχεδιασµό. Αφηρηµένες έννοιες σε ένα δωµάτιο.

16:40

-

17:00

Άρης Κουτούγκος, Αναπληρωτής Καθηγητής, ΕΜΠ

Το ζήτηµα της Αρχιτεκτονικής ως σύµπλεγµα ελέγξιµων

θεωρήσεων.

17:00

17:45 Συζήτηση

17:45-18:00 ∆ιάλειµµα - Καφές

ΣΑΒΒΑΤΟ 10 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2009

18.00-21.00 Ολοµέλεια / ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ

Φιλοσοφικά Εργαλεία στην Αρχιτεκτονική Εκπαίδευση

Προεδρεύων

Σάββας Κονταράτος (Οµότιµος Καθηγητής ΑΣΚΤ)

18:00

-

18:20

Ελένη Καλαφάτη, Αρχιτέκτων, ∆ρ. Ιστορίας

∆ιαβάζοντας τον Φουκώ: φιλοσοφικές αναζητήσεις στην

αρχιτεκτονική εκπαίδευση

18:20

-

18:40

∆ηµήτρης Παπαλεξόπουλος, Αναπληρωτής Καθηγητής, ΕΜΠ

Μηχανές του γίγνεσθαι: Μεταπτώσεις της παρουσίας του Gilles

Deleuze στην αρχιτεκτονική εκπαίδευση και πρακτική

18:40

-

19:00

Ρέα Βαλντέν, Αρχιτέκτων, ∆ρ. Φιλοσοφίας

∆ιασχίζοντας τα σύνορα: Η φιλοσοφία ως εργαλείο στην

αρχιτεκτονική εκπαίδευση

19:00

-

19:20

Βασίλης Γκανιάτσας, Αναπληρωτής Καθηγητής, ΕΜΠ

Ο αρχιτεκτονικός σχεδιασµός ως πρακτική φιλοσοφία - ως διδακτικό

αντικείµενο

19:20

-

19:40

Γιώργος Ξηροπαϊδης, Αναπληρωτής Καθηγητής, Παν. Αθηνών

Χάιντεγκερ και αρχιτεκτονική. Στοχασµοί γύρω από ένα

αµφιλεγόµενο θέµα

19:40

-

20:00

Andrew Ballantyne,Καθηγητής, Παν. Newcastle

Σχετικά µε Αρχές της Αρχιτεκτονικής

20:00

20:45 Συζήτηση

10:00-12:00 Ολοµέλεια / ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ

Η Ποιητική της Αρχιτεκτονικής

Προεδρεύων

Ζήσης Κοτιώνης (Καθηγητής, Πρόεδρος Τµ. Αρχιτεκτονικης, Παν. Θεσσαλίας)

10:00

-

10:20

Βάσω Κιντή, Επίκουρη Καθηγήτρια, Παν. Αθηνών

Κώστας Τσιαµπάος, ∆ρ. Αρχιτέκτων

Φιλοσοφία και Αρχιτεκτονική: η περίπτωση του Otto Neurath και η

σχέση του µε την Ελλάδα

10:20

-

10:40

Εµµανουήλ Μαυροµµάτης, Οµότιµος Καθηγητής ΑΠΘ

Ο σχεδιασµός, ως αρχική φιλοσοφική θεώρηση και η προσαρµογή

στο πεδίο

10:40

-

11:00

Φίλιππος Ωραιόπουλος, Καθηγητής, Παν. Θεσσαλίας

Η νέο-Ποιητική ως φιλοσοφικό πεδίο για την αρχιτεκτονική, την

πόλη και το περιβάλλον

11:00

-

11:20

Παναγιώτης Τουρνικιώτης, Καθηγητής, ΕΜΠ

Η φιλοσοφική λίθος: κυριολεξία και µεταφορά της θεωρίας στην

αρχιτεκτονική εκπαίδευση

11:20

-

11:40

∆ηµοσθένης ∆αβέττας, Επίκουρος Καθηγητής, Ecole d' Arts et de

Communication, Παν. Παρισιού

Η δηµιουργικότητα σαν χώρος συνύπαρξης του ίδιου µε το άλλον

11:40-12:30 ∆ιάλειµµα - Γεύµα

Στρογγυλή Τράπεζα 12:30-14:00 ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ

12:30

-

14:00

Συµπεράσµατα Συνεδρίου

Βασίλης Γκανιάτσας, Αικατερίνη Καλέρη, Σάββας Κονταράτος,

Ζήσης Κοτιώνης, Πάνος Κούρος, Ηλίας Κωνσταντόπουλος, Παύλος

Λέφας, Κατερίνα Λιάπη, Παναγιώτης Πάγκαλος, Βασιλική Πετρίδου,

Παναγιώτης Τουρνικιώτης, ∆ηµήτρης Φατούρος

ΛΗΞΗ ΣΥΝΕ∆ΡΙΟΥ

ΚΥΡΙΑΚΗ 11 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2009